Sökandet efter en gnutta civilisation!

torsdag, oktober 28, 2004

Amerikanska valet och partidonationer!

Ingen har väl missat att det amerikanska presidentvalet närmar sig! som jag ser det så suger både Kerry och Bush ganska stort, och tänkte passa på att lite kort puffa lite för Libertarian Party och deras presidentkandidat Michael Badnarik, de enda som står för ett radikalt kapitalistiskt program!!! De behöver alla röster de kan få, för att kunna bli större och en maktfaktor att räkna med (idag har de ca. 1% av rösterna).

Sen måste jag bara klaga på en sak i det amerikanska parti- och valsystemet, nämligen förekomsten av bidrag till partierna (vilket iofs också förekommer i Sverige men inte i lika stor utsträckning). Det är kanske inget fel med bidrag i sig, men bidrag (speciellt från stora fackföreningar eller företag) leder ofta till att partierna gynnar de som har gett bidrag, vilket skapar merkantilism och fördelar för en del (ganska ofta en minoritet) på allas bekostnad. Ska politiska medel ha något moraliskt rättfärdigande så måste de vara sådana att de syftar till att genomföra sådana saker som alla, eller iaf nästan alla, har en nytta av och kan godkänna.

En ännu bättre lösning vore att skrota dagens demokratiska samhälle, och istället kräva att alla lagförslag och liknande behöver säg 95% eller liknande för att gå igenom. (100% vore egentligen idealiskt, och hade varit det enda riktiga om det inte hade funnits negativa externaliteter av lagförslag som på något sätt måste kompenseras...)

Sist, så tipsade Dennis om en intressant/rolig tecknad serie från Reason. Enjoy!