Sökandet efter en gnutta civilisation!

torsdag, oktober 14, 2004

Olika sorters handlingar!

En sak som man stöter på då och då, när man diskuterar/debatterar på nätet, är folk som vill veta vad ens teorier leder till, speciellt inom deras älsklingsområde. Detta är speciellt svårt att svara på för för alla som sätter folks fria vilja på en piedistal, och då speciellt oss nyliberaler, en sak som jag blev påmind om så sent som idag. Därav inlägget!

Ett enkelt exempel: Ta religion och skolundervisning. En del, speciellt de som kallas den amerikanska kristna högern, vill se att det ska vara morgonbön i skolan, att kristendomen ska sättas i positiv dager och att man ska klanka ner på Darwins lära. Andra, ofta uttalade religionsmotståndare, vill att man ska ta upp alla större religioner i samma utsträckning, med en tydlig kritisk ståndpunkt. Men som nyliberal säger jag bara att det är upp till skolan att bestämma över sin undervisning, sen får föräldrar och barn välja den skola som verkar vara bäst. Jaha, och! Kommer det att leda till att skolorna ger en utbildning med religiös eller sekulariserad utbildning??? Jag vet faktiskt inte, för det är upp till folk att själva välja vilken utbildning de vill ha. Jag vet inte vad de anser vara viktigt, jag vet bara vad jag själv anser vara viktigt. Detta är liksom inget svar som brukar impa särskilt mycket på dem som har en tydlig uppfattning om hur skolor bör vara generellt.

Det är liksom väldigt enkelt att ta och säga: så här vill jag att det ska vara, och jag är beredd att använda statens tvångsapparat för att se till att det blir så. Och folk förstår det budskapet. Det är betydligt svårare att ta till sig: Låt folk själva bestämma över sina liv, och det blir vad det blir. Tyvärr verkar en hel del vilja ha tydlig vägledning.

Något som har med det ovan är distinktionen mellan politiska handlingar och ekonomiska handlingar. En politisk handling är när du försöker få igenom en lag eller få något betalt med skattemedel. I alla politiska beslut finns en vinnare och en förlorare (i dagens samhälle är majoriteten vinnare). Den som försöker få igenom en lag blir vinnare om lagen går igenom och förlorare om den stoppas och det är precis det motsatta för den som inte vill ha igenom lagen. En potatisodlare som försöker få igenom subventioner för potatisodlare begår en politisk handling, liksom en fackförening som försöker få igenom en minimilön inom dess bransch. En ekonomisk handling är däremot något som tar plats på en marknad, dvs man väljer själv det som man anser vara bäst och använder sedan sina egna pengar för att betala för det. A-kassan är en följd av politiska handlingar, medans hemförsäkringar är en följd av ekonomiska handlingar. I varje ekonomisk handling är båda handlande parter en vinnare, och det finns oftast ingen direkt förlorare. Ekonomiska handlingar sporrar spontanitet och anpassas efter ens värderingar. Eller den korta varianten: Politiska handlingar leder till enfald, ekonomiska handlingar leder till mångfald!!!

I exemplet ovan är det vi nyliberaler som förespråkar en ekonomisk handling, medans de som vill pracka på oss ett detaljstyrt samhälle (iaf inom vissa områden) förespråkar en politisk handling.

En viktig sak att komma ihåg är att det är samma människor, med samma värderingar, som agerar på både den politiska och den ekonomiska sfären. Den som vill beskatta varor som åker långt, på den politiska sfären, kan handla närodlade varor på den ekonomiska. Den som kämpar för obligatorisk arbetslöshetsersättning på den politiska sfären, kan starta en egen arbetsförsäkring på den ekonomiska. Osv. osv.!!!!!!!!!!!

Kan man förespråka ekonomiska handlingar och samtidigt ha starka åsikter om hur man skulle vilja se att saker och ting är (på de områden där man förespråkar en ekonomisk lösning)????? Självklart, jag skulle bli väldigt besviken om det ploppade upp en massa religiösa skolor, då jag inte tillhör dem som tror på någon organiserad religion, och att jag anser att skolor bör lära elever att tänka kritiskt (vilket iofs betydligt fler än religiösa skolor är dåliga med).

Innebär det att vi i laddade frågor som alla statliga skyddsnät, ta tex arbetslöshetsbidrag, vill förbjuda skyddsnäten? Nej, det vill vi inte, utan vad vi vill är att låta marknaden ta hand om saker som ersättning vid arbetslöshet, genom att de som önskar en sådan tecknar någon form av försäkring eller medborgarskap i en klubb eller liknande. Även välgörenhet kan ses som en marknadsvara, dvs något som båda parter tjänar på, en får pengar och den andra får ett bättre samvete!

Till sist vill jag bara varna er som förespråkar en politisk lösning, att liksom ni kan styra och bestämma i en fråga och få igenom det ni vill, så kan även era motståndare få igenom sin vilja och tvinga dem på er, och då blir ni en förlorare, som inte längre ens kan verka för er sak i den ekonomiska sfären. Förena er istället med oss som kraftigt vill begränsa de politiska handlingarna och ersätta dem med ekonomiska handlingar, så att ni iaf kan bestämma över era egna liv, och era motståndare inte kan göra det!!!

Bloggmusik:
Sveriges genom tiderna absolut bästa skiva, som har hjälpt mig att känna mig riktigt lugn och harmonisk när jag skrivit inlägget, nämligen Bo Hansson: Sagan om ringen.