Sökandet efter en gnutta civilisation!

onsdag, oktober 27, 2004

Upphittat om ungdomars inställning!

Daniel på subjektiv.se har skrivit ett lysande inlägg om ungdomars inställning till kapitalismen. Jag kan bara hålla med honom.

Rapporten verkar tyvärr inte finnas tillgänglig på Ungdomsbarometerns hemsida, däremot hittade jag en annan intressant sak där:

Vilken/vilka av nedanstående handlingar tror du påverkar mest?

Att rösta i politiska val 40%
Att delta i folkomröstningar 33%
Att bojkotta vissa varumärken/produkter 30%
Att engagera sig politiskt 27%
Att skänka pengar 24%
Att köpa vissa varumärken produkter 14%
Att skriva på protestlistor 14%
Att vara med i demonstrationer 11%
Ej svar 1%

Vilket gjorde mig ännu mera ledsen! Att rösta innebär att man får göra sin åsikt hörd en gång vart fjärde år, och påverkar ungefär 0.00002% av valresultatet. På en marknad så påverkar varje beslut andra människor och företag, ska du ta ett jobb eller ej (kanske beroende på vad du har hört om arbetsplatsen eller vilken lön du blir erbjuden), ska du fortsätta jobba eller säga upp dig, hur mycket av din lön ska du spendera nu och hur mycket ska du lägga undan, vilka produkter har du ett behov av, vilket märke ska du välja och i vilken butik ska du handla. Allt detta (och en massa andra saker) gör att du kan påverka företagen, och i många fall genererar du mer än 0.00002% av företagets vinst. Även i fall som McDonalds där du troligen inte genererar ens 0.00002% av vinsten, så genererar du en större del av vinsten på deras lokala hak och du är med och påverkar om de ska fortsätta finnas där eller ej, genom att handla eller att låta bli och handla där.

Bloggmusik:
Godspeed You Black Emperor!: Rockets Fall On Rocket Falls