Sökandet efter en gnutta civilisation!

söndag, oktober 10, 2004

Vapenaffärer!

Jag hade redan läst en del i bl.a. ett par bloggar om att Thailand ville köpa en del JAS-plan. Sen när jag tidigare idag surfade in på DN:s hemsida, så blev jag skrämd när det fula kollektivistspöket hoppade på mig med dagens webbfråga, som löd: "Ska Sverige exportera vapen?". Det var det som gjorde att jag fick iden att skriva om vapenaffärer och deras nationella övertoner.

Det är nämligen alltid Sverige som försöker sälja vapen, speciellt när JAS tas upp, man ser aldrig att SAAB försöker sälja JAS. Enda undantaget från regeln är när allt går käpprätt åt helvete, som Boforsaffären i Indien, för då var det Bofors som försökte sälja kanoner till Indien, inte svenska staten.

En förklaring är att staten brukar ta och hjälpa till att sälja in JAS och andra vapen, och hela attären är politisk till sin natur, där staten som köper vapnen även tar hänsyn till andra saker än vilket vapen som passar just dem bäst, saker som privata företag inte måste ta hänsyn till i ens i närheten av samma utsträckning. Det kanske är dags att börja lägga ut en del av försvaret på entreprenad...

En annan absurt sak är motköpen, dvs att svenska företag förbinder sig att köpa en massa krams från landet som man säljer vapen till. Vapenaffärerna blir helt enkelt ett sätt att subventionera dåliga produkter/företag i mottagarländerna. För om dessa produkter hade varit bäst, så hade ingen motköpsdeal varit nödvändig, då köpen hade skett iaf, och om de inte vore bäst, så får företagen (och i slutändan konsumenterna) betala för att få en sämre produkt än vad man annars hade haft, och de företag som köpt dessa produkter, får ett sämre läge än de företag som kan välja de bästa produkterna.

Bloggmusik:
Jethro Tull: Thick as a brick

  • Vi svenskar riskerar att motköpa vår sammanlagda vikt i kycklingklubbor =)

    http://dibbuk.blogspot.com/2004/10/kycklingmatematik_09.html

    By Blogger Engst, at 1:26 fm  

  • Engst:
    Det finns bara ett svar: *Suck*!!!!!!!!

    By Blogger Erik, at 9:03 fm