Sökandet efter en gnutta civilisation!

fredag, november 12, 2004

Fredagsfyran v46

Veckans fredagsfyra behandlar bloggar och är ganska tung, men man får göra sitt bästa...

1. Vad är det hos en blogg som gör den unik som kanal för omvärldsbevakning? (Vad kan bloggar erbjuda i detta avseende som inte "traditionella" kanaler kan, dvs. tidningar, teve och radio?)
Bloggare är mer personliga än andra kanaler och man kan liksom även få en bild av personen bakom bloggen, och kanske varför personen väljer det han/hon gör. Man kan blanda seriöst och personligt och lågt och annat i en salig röra utan att det blir underligt eller konstigt (just denna punkten kan även gälla kolumnister på tidningar). En annan sak är att man är sin egen redaktör, det finns ingen annan som kan stoppa en från att skriva. Till sist så kan man (oftast) lämna omedelbar feedback och som bloggare läser man alla kommentarer (om man inte lyckas missa dem...) och försöker ta den till sig (denna punkt gäller iofs internet i allmänhet, i kontrast till traditionella medel). Även om ingen punkt är helt unik, så blir det totala unikt, man tar helt enkelt det bästa från andra medier och trender.

2. Är tiden mogen för mediebevakningsföretag att följa svenska bloggar? (Om inte: vilken typ av bloggar saknas i den svenska bloggosfären?)
Det skulle säkert inte skada, men jag tror att det här med att följa bloggar är något som kommer att komma kontinuerligt (något företag kommer att börja och om det ger något så kommer de andra att följa efterhand). I och med att jag (vi) är mitt uppe i bloggarna och bloggandet så är det svårt att förutspå något, det är liksom som att försöka förutspå protestantismen en vecka efter att Martin Luther satt upp sina teser, om ett par år kan man kanske svara ordentligt på den frågan.

3. I vilken utsträckning handlar de bloggar du läser regelbundet om omvärldsbevakning och opinionsbildning?
I ganska stor utsträckning, de flesta har väl reflektioner på världen och värden.

4. Nämn tre svenska bloggar du tycker är intressanta som omvärldsbevakare. (Se det inte som en nominering av favoriter utan som ett val av de tre bloggar som skulle få informera dig om omvärlden om du avstod från att läsa tidningar, lyssna på radio och se på teve. Du väljer själv hur oberoende eller partisk din bevakning ska vara, dvs. hur "opinionsbildande" dessa bloggar bör vara.)
Jättesvårt!!! Det går inte att välja tre bara sådär, det finns så många, men ett försök: Johan Norberg, Annika Tiger och Daniel Ekman/subjektiv.se. Något som jag saknar är en övergripande underground/alternativ-blogg, typ Flashback som blogg.

Klart!