Sökandet efter en gnutta civilisation!

tisdag, november 09, 2004

Intolerans och mord!

För en vecka sedan blev holländaren Theo van Gogh skjuten, se tex DN, efter att ha gjort en kontroersiell film som framför allt rört upp en del muslimer. Idag är det 66 år sedan kristallnatten (ett par minuter till iaf) och det är kanske dags för oss att på allvar försöka sluta se folk i grupper av raser och religioner och lära oss att tolerans kommer ur respekt för varandra och att alla religioner har vissa aspekter av tolerans i sig (även om i princip alla även har en del våld och mord och hämnd i sig) och att vi inte går bärsärkagång och drar alla över en kam. Bara för att en person är muslim, så betyder inte det att han eller hon tycker att detta mordet var något bra, snarare tvärtom, och alla dessa oskyldiga människor ska inte straffas kollektivt för att det finns en del konservativa och inskränkta personer som inte lyckats ta sig till toleransens budskap (ja, det finns alltför många intoleranta muslimer idag, men alla är inte intoleranta. Och framförallt kan graden av tolerans öka, se bara på kristendomen idag med hur det var för 500 år sedan. Faktum är att under lång tid (typ när Europa var i medeltiden) så ansågs muslimerna vara väldigt toleranta och de kristna bedrev vissa intoleranta korståg, så muslimska samhällen har varit toleranta innan och kan definitivt bli toleranta igen, se tex Johan Norbergs artikel om detta).

En gång i tiden var jag en inskränkt ateist/agnostiker som skyllde krig och all ondska på de stora religionerna. Jag tror det är en rätt så vanlig fas som ska gås igenom, men den går definitivt att komma igenom!!! En bok som definitivt övertalade mig var Rose Wilder Lane: The Discovery of Freedom. En bra bok, läs den gärna! Hennes resonemang var att alla religioner har toleranta delar, och att makthavare kidnappar religioner och istället poängterar mer krigiska delar för att få med sig folket i sina krig och maktkamper och därmed placerar det toleranta i bakgrunden, och att vi ska skylla på de makthavare som använder religionerna, inte på religionerna i sig. Vilket verkar vara ett väldigt sunt budskap, och något som världen än idag skulle behöva ta till sig.

Bloggmusik:
frontline Assembly: Haloed (samma webbradiokanal som innan)

  • "men den går definitivt att komma igenom!!!"

    Om den leder till att man tror att fler än ett utropstecken är nödvändigt för något som helst skrivande, så får det vara.

    By Anonymous Anonym, at 4:13 em