Sökandet efter en gnutta civilisation!

tisdag, november 16, 2004

Moderaterna!

Jaha, nu backar moderaterna om sina förslag till sänkta bidrag. Inte så oväntat, när man försöker bli populistiska och vinna väljare (men så är jag ju också cynisk).

På ett sätt var det kanske lika bra, då skära i bidragsnivåerna är ett ganska uselt sätt att minska skatterna och de offentliga utgifterna. Folk har liksom vant sig vid bidragen och deras nivåer, och att göra något som ses som en försämring är aldrig populärt. Dessutom så kan bidragen ses som ett löfte mot folket, och att bryta ett löfte är typ det värsta sättet att förstöra ett förtroende. Tyvärr verkar varken moderaterna eller de andra borgliga partierna se ljuset i tunneln, som kan få dem iväg från hitten och vad som idag kan kallas socialdemokratland. Lösningen heter privatisering.

Ta a-kassan som exempel på hur man kan göra, och för att vara riktigt pedagogiska (dvs så att även eventuella politiker kan hänga med) så tar vi det steg för steg:
1. Se till så att folk upptäcker på lönebeskedet att arbetsgivaravgiften är en del av löneskatten.
2. Bestäm att a-kassan inte tar in några nya "medlemmar" och ge folk som inte kommer med i a-kassan en skattesänkning som ungefär motsvarar kostnaderna.
3. Uppmana försäkringsbolag och/eller fack att starta frivilliga och självständiga alternativa arbetslöshetsförsäkringar.
4. Låt även folk som även är inne i a-kassesystemet gå ur när de vill.
ev. 5. Kasta ut folk ur a-kassan när de får jobb eller byter jobb. (Lite osäker på denna punkt.)
6. Ta och vänta ut de som fortfarande finns kvar i a-kassan...
7. Klar!!!

Upprepa nu detta på alla andra bidrag (och när man tex väntar ut på den statliga pensionen så kan den förslagsvis finansieras med utförsäljning av statliga företag).

Det finns en del retoriska fördelar med denna metod:
1. Man kan peka ut för folk att de själva kan välja den nivån på arbetslöshetsförsäkringen som passar dem bäst, oavsett om det är 0%, 40%, 65%, 85% eller 100%. Det kallas valfrihet och kan iaf ibland uppskattas av väljarna.
2. Man kan även själv bestämma tidslängden på försäkringen...
3. och hur stränga kraven ska vara (för att komma åt fuskare) och vilken hjälp folk ska ha för att komma vidare och ni fattar poängen...
4. Man slipper säga att alla ska arbeta och längre och hårdare, för intresset i om man har jobb eller ej, ligger inte längre direkt hos staten utan hos en själv och ens försäkringsbolag (om något) och ens medmänniskor (speciellt de med samma försäkringsbolag) och andra hänvisningar till någon otäck samhällsmoral.
5. Man framstår inte som någon som ska lägga sig i medborgarnas liv.

Den är dessutom mer moralisk och hedersvärd, hur svårt är det egentligen att inse det...

Bloggmusik:
Richie Havens: Teach Your Children

  • Sossarnas reaktion blir precis som du säger. Genom att tala om statliga procentnivåer så spelar man på socialisternas planhalva. Det gäller att bryta upp folk ur föreställningen att staten måste stå för trygghetssystemen.

    Läs tex. på s-info.
    http://www.s-info.se/page/forum_show_thread.asp?id=991&thread=2949&message=20363

    By Anonymous Anonym, at 9:00 em