Sökandet efter en gnutta civilisation!

lördag, december 04, 2004

Bloggare silar mygg och sväljer kameler!

Fast jag tror nog att det även gäller traditionella medier.

Det finns två stora integritetskränkande händelser:

 • EUs förslag om att lagra information från mobiltelefoner och e-post (se tex DN eller Frihetsfronten).
 • Förslaget om ett svenskt DNA-register.
Det känns som om frågan om DNA-register har fått betydligt större uppmärksamhet än den om informationssparande, både i bloggar och mer traditionella medier. Det finns självklart risk för missbruk av båda systemen, men vilket är farligast.

En granskning:

 • Informationen i data-registret sparas i en begränsad period (det har varit tal om en period på 1 år), medans den i DNA-registret sparas för hela ens livstid, här blir DNA-registret värst.
 • Informationen i data-registret kan ganska lätt användas för politisk åsiktsregistrering, medans DNA-registret är värdelöst i detta syfte, här blir data-registret värst.
 • Informationen i data-registret skulle kunna vara lite intressant för företagens reklamavdelning med dagens förslag, men har ett potentiellt enormt intresse om även meddelandena skulle börja sparas. DNA-registren skulle kunna vara lite intressant för läkemedelsföretag men inga andra, här blir nog data-registret värst (fast det är mindre självklart än ovan).
 • Antag att en diktator tog makten i Sverige. Skulle han ha någon nytta av DNA-registren, ja om han ville kolla släktskap eller har någon form av över/undermänniskateori. Data-registren då, självklart, detta gör det lättare att hitta motståndsmän genom att kolla vem som pratar med vem. Här blir det nog antingen dött lopp eller ett litet övertag för data-registret.
 • Vilket hjälper bäst att lösa brott. DNA-register skulle kunna hitta okända gärningsmän, data-registret skulle kunna hitta okända medarbetare till kända brottslingar, dvs man måste redan ha minst en misstänkt. Här blir data-registret värst (dvs det är sämst på att hjälpa polisen).
 • Risken för att oskyldiga blir indragna i ett brottsmål. DNA-register hittar även oskyldiga personer som varit på en brottsplats, medans data-registret hittar oskyldiga personer som brottslingen har haft någon kontakt med. Här är det nog dött lopp.
Detta gör att jag anser att ett data-register totalt sett är värre än ett DNA-register och att det därmed är viktigare att kämpa emot ett data-register än ett DNA-register. Välj rätt kamp!

Bloggmusik:
Elton John: Peachtree Road ALBW

 • Det finns ingen anledning att välja. Telefon/ Dataregistreringen är förkastlig, likaså ett DNA-register. Det räcker gott med att fängelsedömda registreras.

  Att acceptera en dumhet för att få stopp på en annan verkar vara en korkad taktik.

  Jinge http://jinge.se

  By Anonymous Anonym, at 6:09 fm  

 • Jag menade inte att vi skulle acceptera DNA-registrering, bara att jag ser kampen mot ett telefon/data-register som viktigare än kampen mot ett DNA-register, och därför kände mig lite besviken över att fokuset har legat på DNA-registret.

  By Blogger Erik, at 2:16 em  

 • När det gäller företagen glömmer du de stora intressenterna i DNA-info, nämligen försäkringsbolagen och därigenom även bankerna.

  Jag håller fullständigt med Jinge att båda måste bekämpas. Det finns många små och stora försök till inskränkningar i den personliga friheten och jag tror vi måste ta itu med alla, annars finns risken att tröskeln blir lägre och lägre.

  Jag säger bara pass med RFID brr.

  Mr Hanaga
  www.bloggi.se/users/mr-hanaga

  By Anonymous Anonym, at 11:43 em  

 • Jag har också svårt att se upprördheten över ett DNA-registret. Troligtvis är det teknikrädsla.

  Meningen är ju inte att lagra en person hela DNA utan bara några baspar. Man kommer ha ett 10-20 siffrigt nummer. Det numret säger absolut ingenting. Dagens personnumer säger så otroligt mycket mer: Födelseort, kön, ålder mm.

  Att upprätthålla ett våldsmonopol är en legitim uppgift för en stat. Självklart kan man alltid diskutera hur det ska gå till ren tekniskt.

  Det som är kontroversiellt är att ta DNA-prov av människor mot deras vilja. Jag har svårt att se hur man som nyliberal kan tycka det är rätt för staten knacka på och sticka en nål i min kropp. Man kan kanske tänka sig att man slopar personnumret och istället använder sig av sitt DNA-nummer istället som man får vid födseln.

  Alltså, DNA-registret kommer inte genomföras därför folk skulle bli extremt upprörda om poliser skulle knacka på med sticknålar.

  Däremot så kan datatrafik-registret blir verklighet, och det är så oändligt mycket större ingrepp än att staten ska veta hur några få baspar av de miljardtals jag har ser ut.

  /Skatt är Stöld

  By Anonymous Anonym, at 1:55 fm  

 • Hanaga:
  Du har rätt, det tänkte jag inte på. Jag tycker dock inte att det påverkar tesen.

  Skatt är Stöld:
  Jag skulle inte klassa DNA-registret som ofarligt, bara mindre farligt än data-registret!

  By Blogger Erik, at 11:50 fm