Sökandet efter en gnutta civilisation!

tisdag, december 14, 2004

Ett litet kulturtips!

Det finns ett väldigt intressant fenomen som har kommit starkt de senaste åren: Webbradio!

Att sätta upp en webbradio är inte särskilt dyrt, iaf inte om man jämför med traditionell radio. Dessutom har man en väldigt stor potentiell publik. En sak som jag har funderat på är om man inte skulle kunna utnyttja någon form av P2P-teknik för att minska behovet av serverkraft hos radioutsändaren. Jag hoppas också att vi en dag kan ta emot webbradio när vi sitter i bilen eller på tåget eller är ute och går. Jaja, ibland måste man få längta till framtiden när vi har bättre teknik och mer bandbredd och kraftiga trådlösa "globala" nät.

Webbradio gör också att det går att skapa radiokanaler för i princip hur smal musik som helst. När man har åtta miljarder potentiella kunder så finns det inte många nischar som det inte går att tjäna pengar på, och argumentet om att kapitalism skapar likriktning skulle en gång för alla kunna dö ut.

Internet i allmänhet och webbradio i synnerhet visar vad globalisering innebär, nämligen en möjlighet att förena människor oavsett avståndet mellan dem. Det finns idag mängder av intressanta webbradiokanaler som spelar musik, som i princip aldrig hörs i svensk media. Just nu lyssnar jag på #-= Anime Academy Radio =- Acad's Anime Radio Network (www.get.to/animeacademy) som enligt beskrivningen spelar World, Anime, Jpop & Cpop. Mitt normala Jpop-lyssnande och kunskap sträcker sig till att jag äger en samlingsskiva med Pizzicato Five. Det är säkert mer än genomsnittet, men jag gillar annorlunda och utflippad musik och hur folk i andra kulturer blandar pop och traditionell musik.

Så ta och ratta in en webbradiostation och upptäck lite musik som ni aldrig har hört tidigare!

  • Angående P2P-tekniker för nätradio, så tipsade faktiskt Boing Boing om en intressant teknik för det idag:

    http://www.boingboing.net/2004/12/15/swarmstreaming_like_.html

    By Blogger rasmus, at 2:59 em