Sökandet efter en gnutta civilisation!

fredag, december 03, 2004

Reinfeldts groda!

Läs om Reinfeldts "groda" (tack till Obunden!).

Jag kan hålla med LO om att det var ett dumt uttalande, men av en helt annan anledning (såvida det inte har skett ett mirakel inom LO)!

Kort: Det finns ingen objektiv norm för hur hög en lön ska vara. Längre: Arbetsgivaren vill att lönen ska vara låg, medans arbetstagaren och facket vill att den ska vara hög. Ju högre lön (allt annat lika), desto svårare får företaget att klara sig, och parallellt ju lägre lön desto svårare blir det för den anställda att leva på lönen. Det finns dock inget löneintervall som är rätt eller för lågt eller för högt. Är löneläget högt, så får man kompensera det mha att byta ut en del arbetskraft mot maskiner eller sälja till högre pris eller låta bli att tillverka. Man anpassar sig till verkligheten, helt enkelt.

Sen bara måste jag kommentera lite av flosklerna i pressmeddelandet:
Slavlön: Har jag aldrig förstått, antingen så tycker man att lönen är tillräcklig eller så arbetar man inte. Kan tillägga att jag har arbetat för en lön som LO förmodligen skulle kalla slavlön (jordgubbsplockning). Jag valde frivilligt att göra det (en anledning till att ta det var iofs att slippa en massa tjat från mamma...).
Konkurrera på lika villkor: Anledningen till att det finns (och bör finnas) flera företag är att de inte har exakt samma förutsättningar, vissa har en dyr lokal i centrum, andra har en billig i ett industriområde. De har olika varor och olika priser och köper in olika stora lager och liknande. Det är skillnaderna som ger konkurrens och som gör att vissa blir mer framgångsrika än andra, helt enkelt ett decentraliserat sätt att se vad som funkar och vad som inte funkar. Om man inte vill att alla företag ska vara klonor av varandra, så måste lika villkor innebära något annat än att de faktiska förutsättningarna är lika. Jag föreslår att det ska vara att man är lika inför lagen, dvs att lagen är neutral i förhållande till företagen.

Det kommer även ett inlägg om fackföreningar och kollektivavtal från ett teoretiskt perspektiv, antingen nu i natt eller sen under dagen.

Bloggmusik:
White Stripes: In The Cold, Cold, Night