Sökandet efter en gnutta civilisation!

tisdag, december 07, 2004

Vapen och Kina!

Frankrikes representanter har pushat för att EU ska lätta på vapenembargot mot Kina. Jag hoppas att de inte får sin vilja igenom.

Jag tror rent generellt på frihandel som något bra, och en vis man (Bastiat) sa en gång "om inte varor korsar gränserna kommer soldater att göra det" (fast på franska då alltså).

När det gäller vapen till diktaturer tycker jag dock att man ska säga stopp. Vapen är inte några civiliserade saker. Per definition!!! Ett civiliserat samhälle förutsätter att vi försöker undvika eller minimera konflikter och att vi löser kvarvarande konflikter med icke-våldsamma metoder. Jag säger inte att det är möjligt eller (i ett kortare perspektiv) bäst att undvika våld i dagens samhälle, utan bara att det är ociviliserat och en kvarleva från en primitivare tid.

Att sälja vapen till en diktatur gör den inte lättare att krossas, snarare tvärtom, och att låta den kinesiska "kommunist"regimen falla (fredligt) borde vara något av det största och viktigaste som kan hända i vår värld!

Vi har sett flera ljusglimtar ifrån Kina! Den största är att de har öppnat upp sin ekonomi, vilket ger en smak för frihet och har den trevliga bieffekten att utlänningar och andra tankesätt kommer in i landet och ifrågasätter allt. Dessutom så har folk som blir rikare större möjlighet och intresse av att se ett mer demokratiskt styrelseskick (när man inte behöver ägna all tid åt att klara sig så kan man tänka mer på annat).

Sen har vi internet, som även om det censureras hårt, iaf ökar möjligheterna att få tag på alternativ information. Hur bra skulle det inte vara om hackers på utsidan lyckades koppla ur censurfiltrerna och låta kineserna iaf tillfälligt få tillgång till ocensurerad information. Hackers kom igen!!!

Bloggmusik:
Jean-Michel Jarre: Equinoxe VII (från den passande The Concerts In China nyligen inköpt på vinyl)

 • Här sitter vi och lyssnar på samma musik ser jag...

  Apropå att hacka sig igenom Kinas nätcensur och få tag på förbjuden information så var det för det mesta ganska lätt. OK, det krävde ansträngning i så mån att man måste veta vilken tjänst som gick att använda för tillfället, men sådana sprids hela tiden genom fildelning och liknande.

  Det betyder inte att jag gillade läget när jag var där, men just internet-mässigt är det inte nattsvart, mest jobbigt. Ett stort irritationsmoment var när man skulle in någonstans och istället skickades till en liknande sajt med "oskyldigt" innehåll - något som programmerats in i DNS-servrarna.

  /Jöns
  http://nutiden.typepad.com

  By Anonymous Anonym, at 8:13 em