Sökandet efter en gnutta civilisation!

onsdag, januari 19, 2005

Team America!

I går kväll var jag och såg filmen Team America - World Police.

Den är gjord av Trey Parker och Matt Stone, som också ligger bakom South Park, och är något så ovanligt som en dockteater-film. Den är trots det väldigt snygg och proffsigt gjord, ibland kan man se trådarna ovanför dockorna och visst märker man begränsningarna med dockor (fast jag tror att de vill att man då och då ska påminnas om att det är just dockor). Det är proffsiga och snygga scener och rent visuellt en fröjd för ögat. De lyckas tom få med en roligt naturtrogen porrfilmsparodi, förutan att dockorna saknade könsorgan...

Själva handlingen går ut på att Team America är en elitgrupp som stoppar terrorister, med den lilla bieffekten att de ibland blir för ivriga och råkar förstöra en massa annat i jakten på terrorister. Detta gör att de för dålig PR och blir en måltavla för kritik från skådespelare som skapar FAG (Film Actors Guild) och som sen råkar liera sig med Kim Jong-Il och hans "fredskonferens".

Filmen driver med både soldaternas osmidighet, skådespelares (och andras) ibland missriktade välvilja, muslimska terrorister och Kim Jong-Il. Filmen i allmänhet, och öppningsfilmen i synnerhet, kan även ses som en parodi över actionfilmer i allmänhet, med massiva vapen, en obligatorisk kampsportscen, en terrorist som inte var riktigt död, massiv förstörelse och en cheesy sång. Musiken är även den riktigt rolig rakt igenom.

Det enda som förstörde filmen var en scen där huvudpersonen spydde för en lång stund, det var bara plumpt. Annars var det en grymt bra film, och jag skulle rekommendera den för alla som gillar South Park.

I ett roligt försvarstal i slutet förklarade de även att det fanns tre sorters människor: dicks, pussies and assholes.

Slutbetyg: Fem stjärnor av fem möjliga!