Sökandet efter en gnutta civilisation!

tisdag, januari 25, 2005

Tjäna pengar på vården???

I Chydenius fotspår har skrivit flera intressanta inlägg den senaste tiden. Den sista handlar om att tjäna pengar på vården. Läs den! Och de andra!

Jag tror att en viktig orsak är vad man är van vid. Det är inte mycket mer än 20 år sedan som det blev tillåtet med privata tandläkare (har jag för mig) och idag ses set nästan som det mest naturliga. Folk klagar ibland över höga priser, men väldigt få vill avskaffa de privata tandläkarna. Det känns som om friskolor också har börjat rota sig ganska djupt i folks hjärtan.

Det allra bästa exemplet är dock matproduktionen och -distributionen. Efter luft och solsken och vatten, så är det viktigaste att vi får lite mat att äta. Vi klarar oss betydligt sämre utan mat än utan sjukhus, läkemedel och vård. Det finns ganska få exempel på försök att förstatliga matproduktionen, och alla försök har slutat i katastrof. Försöken att förstatliga matdistributionen har inte heller varit så jättelyckad, som långa köer och ransoneringar. Jag hör väldigt sällan någon som vill att staten ska ta hand om matproduktionen och -distributionen, är det ingen som anser att det är fel för privata företag att tjäna pengar på mat???

En annan sak att tänka på är att företag normalt sett tjänar pengar för att de gör kunderna nöjda, att tjäna pengar gör dem inte onda.

Bloggmusik:
M.I.A.: Sunshowers