Sökandet efter en gnutta civilisation!

onsdag, februari 16, 2005

En långvarig förlovning

Igår såg jag En långvarig förlovning på bio (se gärna vad AllMovie tycker och skriver). Den får högsta betyg!

Den är regisserad av Jean-Pierre Jeunet, som också gjorde Amelie från Montmartre och det märks. Det är samma bländande vackra scener, samma berättarstil, samma surrelistiska tankegångar och trots att filmen är mycket förkare än Amelie, så går man ut ur salongen påverkad och hoppfull. Dessutom är Audrey Tautou återigen huvudperson och berättare.

Filmen utspelar sig under och efter första världskriget. Under kriget så försöker fem franska soldater ta sig ut ur helvetet vid fronten genom att skjuta sig själva i ena handen. Alla fem döms till döden och skickas ut till ingenmanslandet mellan de franska och tyska skyttegravarna, där de förväntas gå en säker död till mötes. Fem kroppar hittas också senare, men Mathilde (Audrey Tautou), som är förlovad med en av de dödade, tror inte på historien utan kan känna att hennes älskade fortfarande lever och försöker ta reda på vad som verkligen hände.

Man kastas mellan hopp och förtvivlan, och trots den mörka berättelsen så känns iaf alla efterkrigsscener så där härligt sockersöta som i Amelie.

Jag rekommenderar verkligen alla som gillar Amelie från Montmartre att se En långvarig förlovning. Ni kan knappast bli besvikna.

Bloggmusik:
P3 (det är visst Thåström just nu)