Sökandet efter en gnutta civilisation!

måndag, februari 14, 2005

Fri och oberoende SVT?????

Uppenbarligen har SVT satsat på en kampanj för att klassa sig själva som fri television. Jag har ännu inte sett "reklamen", utan får tacka de som påpekat saken.

Jag har hittat mer information på SVT:s hemsida, kampanjen och propagandafilmerna.

Vad de säger:
Vi får pengar för att göra bra TV.
Andra gör bra TV för att få pengar.

Annorlunda formulerat: Vi får pengar oavsett om vi gör bra TV eller ej, andra får bara pengar om de gör mer TV.
Om nu detta skulle stämma, vilket jag inte anser att det gör (se längre ner), så är det inget att vara stolt över. Det är genom kopplingen mellan det vi som konsumenter (röstande) gör och företagets (partiets) vinst, som vi kan visa vad vi vill ha och inte vill ha. Ytterliggare en formulering: Vi behöver inte bry oss om vad TV-tittaren vill ha.

Därför är det viktigt att göra bra underhållning med mänskliga värderingar. Det kanske låter självklart.[sic] Men för kommersiella kanaler som måste jaga tittare åt sina annonsörer är det lätt att tänja på gränserna.

Meningslös retorik. I det här fallet finns det ingen större konsensus över vad som är mänskliga värderingar. Sen är kommersiella kanaler beroende av deras kunders förtroende. Sen slutar konsumenterna att ta en kanal på allvar om den totalt säljer ut sig till annonsörerna. för att jämföra med tidningar, hur många har något förtroende för vad som känns som uppenbar produktplacering i tex SJs gratistidning Kupe, eller tar Mobils kappvändartest på allvar??? Sen vill vi konsumenter kanske att gränserna tänjs lite ibland...

...Och Sverige är en för liten marknad för att det ska löna sig att göra stora dramaserier och tv-filmer. Kvalitet Kostar. Därför finns SVT...

+film som visar en massa svenska serier.
Ja, kvalitet kostar och på en fri marknad kan vi avgöra om det är värt kostnaden genom att antingen betala eller låta bli. Nu har vi "inget val". Sen verkar det vara en trend mot att tv-serier och filmer tar in en allt större del av intäkterna genom försäljning av DVD-skivor. Man kan också försöka få igen de satsade pengarna genom att göra kvalitets-tv som man säljer till andra länder, eller kanske tom låta personerna prata på engelska. Eller så är det bästa kanske att köpa in fler kvalitets-serier från andra länder istället. Vem vet?

Vi är stolta över att ha några av de minst sedda [programmen] också. Oddset. Ett av våra minst sedda, och mest uppskattade program - bland samer.. Ska man verkligen vara för alla, måste man göra massor av program som inte alla gillar.

Hur vore det som alternativ att istället ha ett bra mediaklimat för privata TV-kanaler och tex låta samerna starta en egen kanal, kanske med gemensam sändning för norra Sverige, Norge, Finland och ev. nordvästra Ryssland. Kanske tom släppa marknätet fritt???

Därför satsar vi på kvalitet för barnen. Och ger dem en paus mellan alla kommersiella budskap. Barn och reklam hör inte ihop, tycker vi.

+ Obegriplig film om med klipp från ett par svenska barnprogram.
Jag såg en del reklam för Disney Channel kring julen, och ett av deras argument var att även den var reklamfri. Även de stora kommersiella kanalerna, har jag för mig är extra sparsamma med reklam när det är barnprogram, någon som ser på barnprogram som kan verifiera eller falsifiera? Är det förresten bra att barn slipper reklam? Man kan ju tänka sig att om de när de är små upptäcker att reklammakarna gärna förhärligar produkterna, så blir de kanske mer härdade som vuxna, bara en teori sådär.

Oberoende TV är ingen självklaret. Se hur det är i italien

+en film om Italien och en om Ryssland
I den om Ryssland säger man rätt ut att Putkin kontrollerar alla (???) TV-kanaler efter det att den statliga kanalen köpte ut den sista fria kanalen MTV.
Jag förmodar att den fria kanalen var privatägd, även om det inte sägs rakt ut (men annars skulle det väl inte finnas någon anledning till att köpa ut den).
I den om Italien sägs det att Berlusconi kontrollerar 90% av de italienska tv-kanalerna. Jag Googlade lite och kom fram till att de 90% verkade vara inklusive de statliga italienska kanalerna (se tex Public Access).
I båda fallen försöker de försvarar SVT som en oberoende kanal genom att ge exempel på hur statliga kanaler kan vara allt annat än oberoende. Det känns lite som att kasta sten i glashus, eller iaf kontraproduktivt. Dessa filmer bör snarare ses som varningsklockor för vad som kan hända med SVT om man inte ser upp, knappast ett bra sätt att motivera ens existens.

Slutklämmen:
Fri television...Att SVT står fri från både staten och företagen. Att vi gör TV för tittarna, inte för annonsörer eller politiker.

Fri från staten??? Det är staten som bidrar med pengarna (genom skatter) och som bestämmer vilka lagar som ska gälla och vad som är SVTs uppdrag och som utser en del av styrelseledamöterna. Staten har helt klart en ganska stor makt över SVT, men har dock hitintills valt att låta SVT ha en oberoende ställning vad det gäller nyhetsrapporteringen. Däremot finns det en del krav om programutbud, som enligt mig gör att SVT måste uppfylla, och att deras inkomster därmed inte är oberoende av om de gör bra TV eller ej (se längre upp).
Fri television? Den är inte kostnadsfri, utan finansieras genom skatter, främst TV-licensen. Det är inte frivilligt om man vill betala eller ej! Dess oberoende från staten beror på statens godvilja, inget annat. Möjligheten att bestämma vilka program som ska sändas och vad som ska finnas i programmen är ganska begränsad.

Så nu får det vara slut på granskningen.

Parantes: Jag såg en av filmerna för första gången när jag tog paus för att se dagens avsnitt av "Fyra Nyanser Av Brunt", som för övrigt var det bästa hittills.

Bloggmusik:
James Brown: Live And Lowdown At The Apollo, Vol.1