Sökandet efter en gnutta civilisation!

onsdag, februari 09, 2005

Kontrakt!

I dagens samhälle har det skrivna kontraktet en central roll. Det är inget fel i det! Vad jag inte gillar, är hur kontraktet har fått ett eget liv bortom, vad jag ser som, dess primära uppgiften.

Varför finns det kontrakt/varför började folk skriva kontrakt?
För att man vid en konflikt kan ha glömt bort vad man faktiskt kom överens om och att man inte vill erkänna vad man kom överens om, så en skriven överenskommelse gör det lättare för en domstol att komma fram till vad man troligen kom överens om.
Alltså ett kontrakt formaliserar det man redan kommit överens om muntligt.

Problemet idag!
Dagens problem är att man tenderar att se kontraktet som själva överenskommelsen, så att det som står i kontraktet är det som gäller. En hel del kontrakt är så långa och krångliga och svårskrivna att det krävs en expert (läs jurist) för att förstå dem. Vad domstolarna borde göra är att fundera om båda parter har förstått kontraktet och godkänt det, eller om de fått något motstridigt muntligt löfte, eller om de överhuvudtaget läst vad de har skrivit på.
Jag tycker också att man borde skippa kanslisvenskan och istället låta andemeningen framgå tydligt och rent allmänt ge domstolarna större möjlighet till en friare tolkning. Helt enkelt att man i större utsträckning utnyttjar sitt förnuft i stället för att skriva ner allt in i minsta detalj.

Bloggmusik:
Joss Stone: Security