Sökandet efter en gnutta civilisation!

onsdag, februari 09, 2005

Tips: Eudoxas nya rapport!

Via Copyriot uppstäckte jag att Eudoxa har släppt en ny rapport med namn Hårdaretagismen förtär samhället. Den är väldigt kort, men sätter fingret på ett idag alltför vanligt problem och har även gett det namnet hårdaretagism, vilket underlättar debatten. Dessutom gillar jag verkligen det ordet hårdaretagism.

Hårdaretagism innebär i princip att man, när något inte funkar, bara kör på i samma hjulspår men trappar upp det ett steg. Ett exempel som de använder sig av är musik- och filmbranschens försök att skärpa copyrightlagarna, för att de har problem med att minska piratkopieringen.

Ett exempel som jag tänkte på, men som rapporten inte tog upp, är den svenska narkotikapolitiken, som i princip sen slutet av sextiotalet har präglats av hårdaretagismen, med fler och fler kriminaliserade handlingar och längre fängelsestraff.
Tyvärr har vissa borgliga partier en tendens till att se hårdare straff som en lösning mot alla sorters brott. Jag är skeptisk och tror att det är bättre att folk på något sätt lär sig skilja på rätt och fel, ett möjligt sätt vore att brottslingarna fick träffa sina offer och se vad deras handlingar ställer till med.