Sökandet efter en gnutta civilisation!

fredag, mars 04, 2005

Avidentifiering av arbetsansökningar!

Tja, nu har det varit lite tyst igen, men jag är lite upptagen med andra saker för tilfället. Folkpartiet lanserade lite nya ideer nu i lördags (se DN Debatt).

Att slopa turordningsreglerna är bra, vad jag däremot inte gillar är delen om att avidentifiera arbetsansökningarna.

För det första, diskriminering av icke-relevanta faktorer vis anställningar kostar alltid. I vissa fall är kunderna kanske beredda att betala för diskriminering, men det är förmodligen inte särskilt ofta. Om två personer kan göra samma jobb lika bra, så blir det biligare för företaget, och konsumenterna, om man väljer den som gör jobbet billigast. Diskriminerar man en del människor, så får man ett mindre utbud att välja ifrån när man ska nyanställa och får därför inte den bästa/billigaste personalen, vilket ger dyrare produkter/lägre vinst än för konkurrenterna (såvida inte de också diskriminerar).

För det andra, så är det kostsamt att avidentifiera ansökningar, det krävs en person som avidentifierar och en annan som tar hand om anställningsprocessen. Det krävs dessutom en hel del kunskap för att avgöra vad som ska strykas och inte strykas, för om man bara tar bort namn, så kan saker i ens meritförteckning eller personliga brev avslöja eller iaf antyda nationalitet och liknande. Är tex meningen "Mina föräldrar är renskötare och jag har därför tidigt lärt mig att ta hand om djur på et bra sätt" något som ska strykas eller redigeras? Den avslöjar en hel del om den sökandes identitet, men kan samtidigt vara relevant (om tex arbetet går ut på att ta hand om djur). Det låter som om det kan bli ganska dyrt att hålla på och avidentifiera handlingar, speciellt om man vill ta det till en seriös nivå, vilket gör att företagen kommer att dra sig ytterligare något för att nyanställa, och att fler jobb kommer att tillsättas på annat sätt än att annonsera öppet, tex genom kontakter. Färre jobb och en större andel som tilsätts genom kontakter låter inte som något som skulle gynna invandrare! Alltså ett uselt förslag.