Sökandet efter en gnutta civilisation!

torsdag, mars 17, 2005

Härstedts nya förslag!

Regeringens alkoholutredare Kent Härstedt kom i dagarna med ett par nya förslag. Om ni inte redan har gjort det, kan ni läsa mer om dem i DN. Den innehåller tre huvudpunkter:

  • Skatten på öl och vin sänks med 30%.

  • 20-årsgräns både för öl och cider i butiker och för att köpa alkohol på krogen.

  • Stopp för alkoholservering på krogar efter tre på natten.Den första punkten, om skattesänkningen, ser jag som bra, och tänker inte diskutera mer. Den tredje punkten, om när man ska sluta servera alkohol, är förmynderi, och något som krogarna själva ska få bestämma. Frågan är dock ganska ointressant, så jag tar inte upp mer om den. Därmed återstår det bara att koncentrera sig på den andra frågan:

I Sverige blir vi myndiga när vi fyller 18 år. Det faktum att vi då får rösta, och därmed anses kunna förstå konsekvenserna av våra handlingar och acceptera dem och kunna göra noga planerade och rationella val och helt enkelt att rå om sig själv. En konsekvens av detta borde vara att då man är myndig så har man även ett förtroende till att kunna hantera alkohol, och att man därför borde få köpa alkohol, inte bara i affärerna och på krogen, utan även på systembolaget. Om man sen inte gillar att artonåringar använder alkohol, så bör debatten istället flyttas över på diskussioner om när man bör bli myndig.

Sen kan man även fundera över om det bör vara lätt eller svårt för ungdomar att få tag på systemalkohol. Om man gör den svårtillgänglig, så ökar risken att ungdomar istället använder HB eller insmugglad alkohol, där framförallt den förstnämnda kan vara av tvivelaktig karaktär.

Em sak som jag har kommit fram till är att om ens föräldrar inte vill att man ska dricka alkohol, så blir man förmodligen bättre på att smyga med saker och ljuga (något som kan vara bra att kunna när man tar kontakt med myndigheter), och man lär sig verkligen att dricka med måtta, för att kunna hålla uppe skenet av att ha varit nykter. Jag borde kanske tacka mina föräldrar???