Sökandet efter en gnutta civilisation!

onsdag, mars 16, 2005

Kvällens debatt!

I kvällens debatt så krashade SMS-maskinen, och de hade fått in 5000 SMS redan innan sändningen hade börjat. Jag tror att det säger lite om vilket känsligt och intressant ämne piratkopiering är. Kvällens vinnare var Jens Nylander (Jens of Sweden) om du frågar mig. Han var den som tydligast hade tydligast framtidsvisioner och som verkade ha bäst koll på vad unga människor (eller iaf jag) vill ha.

Personen i debatten som gjorde filmer och som hävdade att det vore dödsstöten mot filmbranschen att lägga ut bioaktuella filmer på nätet (lagligt mot betalning) har fel. Att driva en biograf är inte gratis, det krävs personal till kassa och maskinister och liknande och dessutom ofta ganska dyr hyra som man bara kan ta igen under en kortare tid av dygnet. Lade man ut en bioaktuell film på nätet så skulle man kunna ha ett sådant pris att det inte spelade någon roll för de inblandade (förutom biografägarna) om pengarna kommer från biografen eller nätet (sen skulle man kanske få mer genom att acceptera att få in mindre per internetvisning, genom att driva upp antalet betalanden).

En sak som jag funderade på var att piratkopiering kan ses som ett tydligt exempel på att det finns gränser för vad politiker kan bestämma över. Skapar de dåliga lagar så kommer folk att bryta mot dem, ignorera dem, ta sig runt dem eller göra uppror. Se bara på förbudet att gå mot röd gubbe, jag bryter säkert mot det i snitt en gång per dag. Visst finns möjligheten att polisen i början kommer att jaga fildelare, men poliser är också människor.

Acceptera, idag anser många unga människor att det är ok att ladda ner från nätet och sprida verk på nätet. En kriminalisering av nedladdningen kommer att leda till civil olydnad, inte mindre kopierande. En lag som kriminaliserar en relativt stor del av befolkningen är ohållbar, speciellt då andelen kriminella lär öka med fler personer som får tillgång till datorer eller lär sig att använda dem effektivt.

Det figurerar uppgifter om att skivförsäljningen ska ha minskat med 30% i Sverige, men ha ökat med 2% globalt. Innebär detta att svenskarna är sämre på att köpa skivor än andra? Nej, inte nödvändigtvis. Det kan lika gärna vara så att vi istället lär oss köpa mer i andra länder, som USA eller Storbritannien. Man ska dessutom komma ihåg att efter det att CD-skivor blev normen, så var det en del som uppdaterade sina skivsamlingar, genom att köpa in gamla album (som man redan ägde) på CD, en process som kan ha gjort att tidig statistik över CD-försäljning var en topp oavsett om internet hade kommit eller ej. En annan sak som kan ha påverkat är att vi ni är i en fas där vi byter ut videoband mot DVD, och att det rent generellt verkar som om det verkar finnas ett större intresse av att äga film och TV-serier på DVD än på video, dvs att folk minskar antalet CD-skivor till förmån för mer DVD.

En tanke, om man köper en begagnad CD eller vinylskiva, så blir det ingen extra royalty, men har musikbranschen någonsin klagat på att man kan köpa begagnade skivor???