Sökandet efter en gnutta civilisation!

fredag, mars 11, 2005

Lite om APB och Hamsterpaj

Den senaste tiden har AntiPiratByrån och dess raider varit i fokus. Det har redan kommit en massa inlägg om saken, så jag ska bara först göra en väldigt kort sammanfattning och sedan prata lite om ett intressant sidospår. Sammanfattning:

*APB anmäler lite mer än 100 användare för piratkopiering.
*Hamsterpaj ordnar ett enkelt skript som gör slut på APBs bandbredd.
*De vill inte betala för mer bandbredd hos deras host Bahnhof, varvid Bahnhof stänger av tillgången till APBs hemsida.
*APB gör en gryningsraid hos Bahnhof.

En störig sak är att APB verkar ha ungefär noll känsla för kostnadspress. Niklas har räknat lite på kostnaderna för det första tillslaget. Oavsett vad man tycker om piratkopiering och upphovsrätt, så lär det finnas bättre saker som polis och domstol kan använda pengarna till.
Räden mot Bahnhof känns om något ännu mer kostnadsineffektiv. Vore det inte bättre att helt enkelt säga till företaget vad som fanns var, och låta dem stänga av kontona och sedan lämna över det hela till polisen? Nu förlorar Bahnhof en massa pengar (enligt pressmeddelandet verkade det var över en miljon per dag) och razzior är knappast gratis.

Hur som helst, det intressanta sidospåret:
Vad jag slogs av var hur enkelt det var att ta ner APBs hemsida. Ett skript på ett par rader, som om jag förstod saken rätt, helt enkelt laddade ner samma bild om och om igen. De allra flesta hemsidor ligger på servrar där man har en begränsad mängd trafik (bandbredd) per månad, sen blir sidan otillgånglig eller man får betala extra eller något liknande. Man kan komma undan detta om man själv hostar sin hemsida, men även här finns det begränsingar i form av ens lina till internet.

Vad jag vet så är inte den här sortens "attacker" olagliga, eller iaf i en gråzon. Det skulle däremot bli kaos om alla försökte ta ner de sidor som man inte gillar. Vad finns det egentligen för skydd mot den här sortens attacker? Vad jag vet så kan man hindra utomstående från att länka till ens bilder (fråga mig inte riktigt hur det går till), men vad händer om man istället börjar länka till vanliga html-sidor? Där går det inte att hindra alla utomstående, iaf inte om man vill ha besökare, och att tvinga alla besökare att manuellt skriva in adressen i adresfältet är inte särskilt bra för good-willen och bryter dessutom en massa legitima länkar. Är detta slutet för ett öppet nät med friheten att säga kontroversiella saker, eller är jag bara alltför negativ just nu???