Sökandet efter en gnutta civilisation!

tisdag, mars 15, 2005

Skatteundersökning!

Det har skrivits lite om en ny undersökning i Metro (PDF, OBS 17MB!!!!), som visar att 57% kan tänka sig att höja skatten om det leder till bättre välfärd! Stefan Geens har skrivit det bästa, men även Dennis har kommenterat, och Ali Esbati är nöjd med undersökningen. Det vet jag inte om han bör vara!

Frågan löd: "Kan du tänka dig att betala mer i skatt om det innebär en förstarkning av skola, vård och omsorg?"

57% svarade alltså ja och 39% nej! Frågan är hur detta bör tolkas. För det första, är det troligt att de 39% som svarade nej kan tänka sig en skattehöjning av andra skäl? Med tanke på att "förstärkning av skola, vård och omsorg" ses som något väldigt positivt i detta landet, så är svaret förmodligen att de under inga (normala) omständigheter vill ha en skattehöjning. För det andra, är det troligt att de 57% som kunde tänka sig höjningen skulle vara så positiva om man inte hade kravet på skola, vård och omsorg eller bytte ut det mot ett annat krav? Förmodligen skulle man få lägre siffror.

Alltså, 39% kan under inga omständigheter tänka sig en skattehöjning, och 57% kan tänka sig en höjning i den bästa av världar. Nu lever vi inte i den bästa av världar, så jag vet inte riktigt om Ali har någon större anledning till att vara glad...

Bloggmusik:
Peggy Lejonhjärta: Att dansa och slåss