Sökandet efter en gnutta civilisation!

torsdag, april 07, 2005

Lite tankar om utilitarismen och andra läror!

Jäpp! Nu är det dags att bli lite filosofiska! Jag ska prata om ett problem, som alltför sällan verkar tas upp i filosofiska debatter och som är särskilt problematiskt för utilitarismen, nämligen tid!

Utilitarismen (Susning) innebär att man vill maximera den totala lyckan (det finns iofs mer avancerade versioner, fast det är ointressant för den här diskussionen) i samhället. Jag tänker här bortse från att det är jävligt svårt (om inte omöjligt) att faktiskt kunna genomföra det datainsamlandet och beräknandet som utilitarismen måste göra, så låt oss nu anta att vi vet hur vi ska maximera lyckan.

Förutom för en liten detalj då alltså. Tänk dig själv, om du skulle ta ett sådant reklamlån med löjligt hög ränta, så skulle din livssituation förbättras just nu, även om den kanske inte skulle förbättras i framtiden. Det är ett tydligt exempel på det som kallas suboptimering. Suboptimering är att det resultat som är bäst givet vissa begränsningar inte måste vara bäst när man tar bort en eller flera av begränsningarna. Ett annat exempel vore ett företag som ska börja tillverka skjortor och som vill hitta de bästa platserna för att tillverka skjortorna (så att de totala kostnaderna blir så låga som möjligt). Att då behandla varje världsdel som en isolerad del (dvs. det tillverkas lika mycket i Europa som man beräknas sälja i Europa) är en suboptimering, istället för att optimera över hela världen.

Utilitaristernas problem är nu alltså att komma fram till vilken tidsperiod som man ska optimera lyckomaximeringen över. Ju kortare tid som man väljer, desto större är risken att man hamnar i en usel suboptimering, men samtidigt måste man sätta en bortre gräns (att försöka maximera lyckan under oändlig tid innebär helt enkelt att ta reda på om ett oändligt är större eller mindre än ett annat, vilket lägger till en extra grad av komplexitet). Detta kan leda till resultat som innebär en usel lycka den närmaste tiden (om det så är 5 år, 100 år eller 1000 år), för att det sedan ska bli jättebra. Om du lever nu när det blir uselt och inte senare när det blir jättebra, så blir det säkert en del missnöje bland dem som lever nu. Normalt sett så värderar vi saker här och nu högre än saker i framtiden, innebär detta att utilitaristerna ska vikta nutida lycka högre än framtida? Ja, jag vet inte. I verkligheten blir dessutom osäkerheten större ju längre fram som man kollar.

Självklart kan även andra filosofiska inriktningar få problem med tiden. Säg att du strävar efter ett samhälle där alla har samma lön. Är det bättre att införa det imorgon eller om 20 år, under förutsättning att på sikt blir den lika lönen högre om du väntar 20 år??? Inom utilitarismen måste man ta hänsyn till tidseffekten, medans man inom andra filosofiska inriktningar med lite tur kan slippa att bry sig om tidseffekter (genom att det bästa är att köra på som en bulldozer). Så tidseffekter är ett potentiellt problem för alla inriktningar av politisk filosofi och bör uppmärksammas mer (eller iofs, jag har inte så bra koll, så det har kanske uppmärksammats mer än vad jag har för mig).

Jag har en känsla av att de inriktningar som fokuserar på vilka förutsättningar som ska gälla, har ett mindre problem än de som fokuserar på att resultatet blir som de själva vill, och att det på något sätt hänger samman med att de första är mer dynamiska än de sista.