Sökandet efter en gnutta civilisation!

lördag, maj 14, 2005

Annandag Pingst!

I dagarna har debatten återigen blomstrat upp angående om det är rätt eller fel att byta ut annandag pingst mot nationaldagen som röd dag.

Ett av de mer löjliga sakerna är att när annandag pingst är röd, så blir det alltid en extra ledig dag/dag med OB-tillägg, medans nationaldagen bara ger en extra ledig dag/dag med OB-tillägg vissa år. Vi talar här om i snitt lite mer än två timmar per år!! Är det bara jag som tycker att det är tragiskt med denna millimeterrättvisa (som jag trodde att folk växte ur när de blev vuxna)??? Har de inget viktigare för sig än att bråka om två timnmar per år???

Ett mycket bättre alternativ vore att ta bort alla helgdagar och istället låta folk välja ut 15 dagar (eller valfritt annat nummer) som de själva vill se som röda och där de helst vill vara lediga men om det inte kan ske, så får de istället OB-tillägg.

För att vara ännu radikalare, så skulle jag vilja låta folk själva bestämma sin helg, eller kanske ta bort själva begreppet med speciella veckodagar som helg och istället låta folk vara lediga lite huller om buller.

En anledning till detta är att det svenska systemet är uppbyggt kring kristendomen och dess heliga dagar. En betydande del av svenskarna ser sig inte som kristna och det börjar därför bli dags för lite mer individuella lösningar för när man vill vara lediga.