Sökandet efter en gnutta civilisation!

måndag, augusti 29, 2005

Den Politiska Kompassen!

Som en del av er vet pågår det en frivillig åsiktsregistrering i bloggvärlden. Resultatet kan ses här.

Det hela bygger på det helt ok testet Political Compass. Vissa av frågorna är ganska dumt ställda och testet är nog lite vinklat åt vänster, men inte mer än att det är ganska kul.

En sak som slår mig när jag kollar igenom resultatet är att alla utom två (eller tre beroende på hur du räknar gränsfall) befinner sig på den sidan som strävar efter social frihet, vilket naturligtvis är väldigt positivt. Jag har också två skilda teorier till varför det är så, och sen kan ni få döma vilken teori som känns mest rimlig.

  1. Den första teorin är att de flesta svenskar har en förhållandevis avspännd syn på sexuell avvikelse och förhållandevis sekulariserade och har en moderat syn på straff och att bilden därför blir skev då det största hotet mot social frihet snarare kommer från människor som vill styra andras liv för "deras eget bästa".
  2. Den andra teorin går ut på att bloggare är mer individualistiska än befolkningen i allmänhet och därmed för mer social frihet än befolkningen i allmänhet. Helt enkelt att du bloggar är decentraliserade verktyg där man själv får bestämma och utforma det hela som man själv vill, så blir det mer lockande för de som ser sig själva som individualistiska.
Verkar det vara vettiga teorier???