Sökandet efter en gnutta civilisation!

tisdag, september 27, 2005

WinMX officiellt nere!

Jag får göra en liten bekännelse. Jag har laddat ner musikfiler sedan slutet av nittiotalet. På den tiden kunde man antingen hitta en ftp-server och ladda ner från eller leta upp hemsidor som lade ut musiken på nätet genom konton på sidor med gratis-konton för hemsidor (vilket var en kamp mellan de som tillhandahöll kontona och fildelarna) eller skaffa sig en "egen" server. Sedan kom Napster, som gjorde det mycket smidigare än allt annat att ladda ner musik. Napster blev dock tvingade att stänga ner ganska snart.

Vad som hände när Napster stängde ner var att det ploppade upp en hel del nya, och mer decentraliserade, fildelningsnätverk. WinMX var det bästa av de nya nätverken som poppade upp och jag har använt det regelbundet sedan 2001. Version 2.x hade en del klara brister, men när version 3.x kom ut så fanns nästan allt man kunde begära och det har tom ploppat upp tilläggsprogram för att ge användaren ännu fler inställningsmöjligheter. Jag har iofs inte använt det så väldigt mycket de senaste månaderna då jag dels har upptäckt BitTorrent och ThePirateBay och dels inte längre har lika stort intresse av att ladda ner musik som innan (har man nästan 20GB musik så tar det en bra stund att lyssna igenom allt), men det var fortfarande the place för att finna äldre eller udda musik. De största fördelarna med WinMX var att det fanns väldigt mycket musik, med gott om udda musik, förhållandevis många låtar kodade med hög kvalitet, och en hel del fulla album med AlbumWrapper (ALBW)-kod. Det var dessutom helt fritt från Spyware och skräp. En nackdel var att man lätt hamnade i väldigt långa köer, speciellt om man försökte ladda ner filmer eller spel. Fast på sätt och vis blev det nästan en fördel, då det fanns en väldigt stark anti-leecher-känsla (leecher=folk som ladda ner utan att ladda upp) bland användarna, och folk försökte gå före köer genom att vilja byta filer, vilket gav en lite mer personlig känsla. Sist men inte minst kunde man göra betydligt fler inställningar än i andra liknande nätverk.

Sedan ett par dagar har WinMX varit nere pga ett brev från RIAA. Det är dock oklart om det är tillfälligt eller permanent (se mer här). Trösta inte, för det finns en tillfällig inofficiell lösning, det tråkiga är att inte alla kommer att använda sig av den, så nätverket lär bli mindre om det inte sker något från officiellt håll (fast på plussidan så slipper man kanske fake-releaser).